Hei, kuulitko uutisen? Euroalueen inflaatio nousi joulukuussa.
Kyllä, Eurostat julkaisi perjantaina alustavia tietoja, joiden mukaan kuluttajahinnat nousivat 2,9 prosenttia vuoden takaisesta. Se merkitsee 13 kuukauden hidastuvan inflaation jakson loppua 20 maan rahaliitossa.
Aivan. Mielenkiintoista on, että inflaatio oli Suomessa vain 1,5 prosenttia. Slovakiassa ja Itävallassa taas koettiin huomattavimmat vuosittaiset hinnannousut, 6,6 ja 5,7 prosenttia. Belgiassa ja Italiassa inflaatio oli vain 0,5 prosenttia.
Mutta muistetaan, että marraskuussa euroalueen inflaatio oli 2,4 prosenttia. Energiakustannukset laskivat 6,7 prosenttia vuoden aikana, kun taas käsittelemättömien elintarvikkeiden hinnat nousivat 6,7 prosenttia, palveluiden 4,0 prosenttia ja teollisuustuotteiden 2,5 prosenttia.
Niin, ja ydininflaatio, joka jättää pois vaihtelevat kohteet kuten elintarvikkeet ja energian, oli joulukuussa 3,4 prosenttia, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin marraskuussa.
Heidi Schauman Danske Bankista sanoi Helsingin Sanomille, että ydininflaation hidastuminen viittaa siihen, että suuressa kuvassa inflaatio on jatkuvasti taittumassa. Hän uskoo, että Euroopan keskuspankki alentaa ohjauskorkojaan maaliskuussa, vaikka heidän ennusteensa mukaan rahapolitiikan ensimmäinen helpotus tapahtuu vasta keväällä.
Jari Hännikäinen OP Ryhmästä arvioi, että inflaation nousu on tilapäistä ja johtui pääasiassa Saksan energiatukien päättymisestä.
Hän myös sanoi, että ydininflaation laantuminen on merkki siitä, että EKP on onnistunut hidastamaan inflaatiota tiukalla rahapolitiikallaan. Hännikäisen mukaan EKP alentaa ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran kesäkuussa.
Lisäksi hän arvioi, että helpotukset voivat alkaa aikaisemmin, koska euroalueen talouden heikentyminen luo painetta talouden vauhdittamiseen ohjauskorkoja alentamalla.
EKP varoitti joulukuussa inflaation mahdollisesta noususta vahvistaessaan nykyisen politiikkansa. Sen odotetaan pitävän rahapolitiikkansa tiukkana; sen talletuskorko on nyt ennätystasolla, 4,0 prosenttia.
Vaikka sen uusin ennuste osoittaa, että inflaatio pysyy keskimäärin 2,7 prosentissa vuonna 2024, 2,1 prosentissa vuonna 2025 ja 1,9 prosentissa vuonna 2026, rahaviranomainen huomautti, että sisäiset hintapaineet euroalueella ovat edelleen merkittäviä pääasiassa työvoimakustannusten huomattavan nousun vuoksi. Markkinat odottavat kuitenkin merkkejä tulevista korkoleikkauksista, kun viranomainen ilmoittaa seuraavista politiikkapäätöksistään tammikuun lopussa.