24.6 C
Helsinki
Monday, July 22, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

HS: Toisen kierroksen lähestyessä ero Stubbin ja Haaviston välillä kapenee

UutisetHS: Toisen kierroksen lähestyessä ero Stubbin ja Haaviston välillä kapenee

Helsingin Sanomille tehdyn tuoreimman kyselyn mukaan ALEXANDER STUBB (KOK) on johtava ehdokas seuraamaan presidentti Sauli Niinistöä.

Kyselyn mukaan Stubb saisi 54 prosenttia äänistä, jos presidentinvaalien toinen kierros pidettäisiin tänään, mikä on kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin lehden 30. tammikuuta julkaisemassa kyselyssä. Päinvastoin, Pekka Haaviston (Vihreät) tuki on hienovaraisesti kasvanut kolme pistettä, saavuttaen 46 prosenttia.

Stubb ja Haavisto etenivät vaalien toiseen, ratkaisevaan kierrokseen saaden ensimmäisellä kierroksella äänistä vastaavasti 27,2% ja 25,8%. Ensimmäinen äänestyskierros pidettiin sunnuntaina 28. tammikuuta 2024.

Stubb edustaa Kansallista Kokoomusta, kun taas Haavisto, vaikka onkin vaalipiiriyhdistyksen ehdokas, saa tukea Vihreältä liitolta.

Yli 75% kyselyyn vastanneista ilmoitti olevansa varmoja ja 15% todennäköisesti äänestävänsä kyselyssä valitsemaansa ehdokasta.

Stubb on huomattavasti suositumpi miesäänestäjien keskuudessa, mutta vähemmän suosittu naisten keskuudessa verrattuna kilpailijaansa. Sekä Stubbin että Haaviston tuki kattaa eri ikäryhmät, mutta iäkkäämmät vastaajat osoittavat vahvempaa tukea Stubbin puolesta kuin Haaviston. Ammattiryhmien keskuudessa Stubb on suosittu johtajien, sekä ylempien että alempien toimihenkilöiden ja eläkeläisten keskuudessa, kun taas Haavisto saa enemmän tukea työväenluokan edustajilta ja opiskelijoilta.

Vaikka Haavisto onkin onnistunut houkuttelemaan osan äänestäjistä, jotka alun perin tukivat Olli Rehniä (Keskusta), puolet Rehnin tukijoista päätyi edelleen tukemaan Stubbia. Stubb on edelleen ensisijainen valinta äänestäjille, jotka alun perin tukivat Jussi Halla-ahoa (PS), Sari Essayahia (KD) tai Mika Aaltolaa. Toisaalta Haavisto on saanut merkittävää tukea niiltä äänestäjiltä, jotka alun perin antoivat äänensä Li Anderssonille (LA) tai Jutta Urpilaiselle (SDP) ensimmäisellä kierroksella.

Ensimmäisellä kierroksella Halla-aho sai 19,0 %, Rehn 15,3 %, Andersson 4,9 %, Urpilainen 4,3 %, Essayah 1,5 % ja Aaltola 1,5 % äänistä.

Lähes kolme neljäsosaa, eli 74%, kyselyyn vastanneista vahvisti, että he ovat joko jo äänestäneet tai aikovat varmasti äänestää, ja 16% ilmoitti olevansa melko varmasti äänestämässä tulevalla kierroksella. Sen sijaan 8% ilmaisi, että on epätodennäköistä, että he kävisivät äänestyspaikoilla sunnuntaihin, 11. helmikuuta mennessä.

Kilpa on tiukempi päättäväisten äänestäjien keskuudessa, joista Stubb saa 52% ja Haavisto 48% kannatuksesta.

Tulokset voivat riippua siitä, kuinka moni ensimmäisen kierroksen jälkeen karsiutuneen ehdokkaan äänestäjistä päättää osallistua toiselle kierrokselle. Verianin tutkimusjohtaja Sakari Nurmela huomautti Helsingin Sanomille, että vain 58% Halla-ahon tukijoista on sitoutunut äänestämään varmasti toisella kierroksella.

Hän mainitsi lehdelle maanantaina, “Voisi ajatella, että lopullisella äänestysaktiivisuudella voisi olla vaikutusta.” “Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kilpailu voisi kiristyä, jos merkittävä määrä epävarmoja äänestäjiä päättää jäädä kotiin.”

Äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella oli 75%.

Verian keräsi yhteensä 1,154 vastausta kyselyyn online-paneelin kautta 2.–4. helmikuuta, ja tulosten virhemarginaali on enintään 2,9 prosenttiyksikköä. Ennakkoäänestys presidentinvaalien toisella kierroksella päättyy tiistaina, 6. helmikuuta 2024, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina, 11. helmikuuta 2024.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit