0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Hikka pois: Vinkkejä ja niksejä hikan lopettamiseen

KysymyksiäHikka pois: Vinkkejä ja niksejä hikan lopettamiseen

Hikka on yleinen ja usein harmillinen ilmiö, joka johtuu pallealihaksen tahattomista supistuksista ja äkillisestä ilman sisäänhengityksestä. Vaikka usein ohimenevä, hikka voi aiheuttaa epämukavuutta ja keskeyttää päivittäiset toimet. Hikan syitä voi olla monia, kuten nopea syöminen, hiilihappopitoisten juomien nauttiminen tai jopa äkilliset lämpötilan muutokset. Tiedostamalla erilaisia keinoja lopettaa hikka voi auttaa palauttamaan normaalin rytmin ja vähentämään epämukavuutta. Siksi on tärkeää olla tietoinen niistä menetelmistä, joilla voimme tehokkaasti ja nopeasti lopettaa hikan, joka voi häiritä niin aikuisia kuin lapsiakin.

Hikan syntymisen tausta

Kun hikka ilmestyy, se johtuu pallealihaksen tahattomista ja rytmikkäistä supistuksista, joka on tärkeä lihas hengityksessämme. Tämän lihaksen supistuessa äkillisesti ja tahattomasti, kurkunpää sulkeutuu juuri kun ilman virtaus alkaa, mikä aiheuttaa tyypillisen “hik” äänen. Monet tekijät voivat ärsyttää hermoa, joka säätelee pallealihaksen toimintaa, johtaen näihin epäsäännöllisiin supistuksiin.

Yleisimmät syyt hikan alkamiseen liittyvät usein ruoansulatusjärjestelmään. Nopea syöminen voi aiheuttaa ilman nielemistä, mikä voi johtaa hikkaan. Mausteisten ruokien syöminen, ylensyönti, tai hiilihappopitoisten juomien nauttiminen voivat myös olla hikan aiheuttajia. Kylmien juomien nauttiminen nopeasti kuumien ruokien jälkeen tai päinvastoin voi myös aiheuttaa hikan. Joissakin tapauksissa, hikka voi johtua sisäelinten ärsytyksestä, kuten ruokatorven tulehduksesta, tai jopa tietyistä sairauksista. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että vaikka hikka on usein harmillista, se on yleensä vaaraton ja ohimenevä ilmiö.

Perinteiset keinot lopettaa hikka

 • Juominen lasillinen vettä nopeasti: Yksi yleisimmistä keinoista lopettaa hikka on juoda nopeasti lasillinen kylmää vettä. Tämä saa ruokatorven ja vatsalaukun lihakset supistumaan, mikä voi keskeyttää hikan aiheuttavan ärsytyksen.
 • Sokeripalan syöminen: Sokeripala suussa saattaa toimia hikan lopettamisessa, koska sokerin pureskelu ja liukeneminen voi stimuloida nielun hermoja ja näin ollen keskeyttää hikan.
 • Säikäyttäminen (miksi se toimii): Vaikka se saattaa kuulostaa oudolta, säikäyttäminen voi todella lopettaa hikan. Kun ihminen säikähtää, adrenaliinitaso nousee, mikä voi saada pallealihaksen rentoutumaan ja hikan loppumaan. Tämä ei kuitenkaan ole takuuvarma menetelmä, ja se voi toimia eri tavalla eri ihmisillä.
 • Hengittäminen paperipussiin: Hengittämällä paperipussiin kasvaa hiilidioksidin määrä elimistössä, mikä voi auttaa rentouttamaan pallealihasta ja lopettamaan hikan. Tätä menetelmää tulee käyttää varoen, ja sen pitäisi olla lyhytaikaista, jotta ei aiheudu vaaraa happea saannille.

Tämä neljä keinoa ovat olleet käytössä vuosikymmenten ajan, ja monille ne ovat toimineet tehokkaasti hikan lopettamisessa.    

Harvinaisemmat mutta tehokkaat vinkit

 • Painaminen kielen juuresta: Vaikka se saattaa kuulostaa epätavalliselta, kielen juuren kevyt painaminen sormella voi stimuloida nielun hermoja ja auttaa lopettamaan hikan. Tämä menetelmä perustuu ajatukseen, että kielen stimulointi voi keskeyttää hikan aiheuttavan ärsytyksen.
 • Vetäminen polvesta kohti rintaa: Tämä fyysinen liike voi auttaa painamaan ilmaa pois vatsasta, joka saattaa olla yksi hikan aiheuttajista. Lisäksi se auttaa rentouttamaan ja venyttämään pallealihasta. Kun vedät polvea kohti rintaa, yritä pitää asentoa muutaman sekunnin ajan ja hengittää syvään.
 • Pidättäminen hengitystä tietyksi ajaksi: Hengityksen pidättäminen kasvattaa hiilidioksidin määrää kehossa, mikä voi auttaa lopettamaan hikan. Kun hengität syvään ja pidätät hengitystäsi, se voi rentouttaa pallealihasta ja keskeyttää hikan. Ole varovainen tämän menetelmän kanssa ja älä pidätä hengitystäsi liian kauan.

Vaikka nämä menetelmät voivat olla vähemmän tunnettuja, monet ovat löytäneet ne tehokkaiksi hikan lopettamisessa. Kokeilemalla erilaisia tekniikoita voit löytää parhaiten itsellesi sopivan menetelmän.

Luontaiset ja rentoutusmenetelmät

 • Jooga ja hengitysharjoitukset: Jooga ei ainoastaan paranna kehon liikkuvuutta, mutta sen hengitysharjoitukset, kuten pranayama, voivat auttaa hallitsemaan ja lopettamaan hikan. Säännöllisellä hengityksen hallinnalla ja syvällä hengityksellä voimme rentouttaa pallealihasta ja vähentää hikan mahdollisuutta.
 • Akupressuuri ja hierontapisteiden käyttö: Tietyt kehon pisteet, kun niitä painetaan tai hierotaan, voivat auttaa lopettamaan hikan. Esimerkiksi, painamalla ranteen sisäpuolella olevaa kohtaa voi auttaa keskeyttämään hikan. On kuitenkin suositeltavaa ottaa yhteys asiantuntijaan tai fysioterapeuttiin ennen akupressuurin kokeilua hikan lopettamiseksi.
 • Meditaatio ja syvä rentoutuminen: Meditaatio ja syvän rentoutumisen tekniikat voivat auttaa rentouttamaan mieltä ja kehoa. Kun keho on täysin rento, pallealihaksen äkilliset supistukset vähenevät, mikä voi auttaa lopettamaan hikan. Meditaation aikana syvä ja hallittu hengitys voi myös auttaa keskeyttämään hikan.

Nämä luontaiset ja rentoutusmenetelmät tarjoavat lempeän ja luonnollisen lähestymistavan hikan hallintaan ja lopettamiseen.

Lääketieteelliset menetelmät ja lääkärin apu

 • Milloin kääntyä lääkärin puoleen? Jos hikka jatkuu pidempään kuin 48 tuntia, se on syytä ottaa vakavasti. Pidempään jatkuvan hikan takana voi olla vakavampi terveysongelma, kuten hermovaurio tai sisäelinten sairaus. Myös jos hikkaan liittyy voimakasta kipua tai muita oireita, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.
 • Lääkkeet hikan lopettamiseksi: Useimmat hikkaan tarkoitetut lääkkeet ovat määrättyjä ja ne tulee ottaa lääkärin ohjeiden mukaan. Esimerkiksi tietyt lihasrelaksantit, antipsykootit tai prokineettiset lääkkeet voivat auttaa hikan lopettamisessa.
 • Muut lääketieteelliset menetelmät: Joissakin tapauksissa, kun hikka ei lopu yksinkertaisilla konsteilla tai lääkityksellä, voidaan käyttää muita menetelmiä, kuten hermoston stimulaatiota tai jopa leikkausta. Nämä menetelmät ovat harvinaisempia ja niitä käytetään yleensä vain, kun muut hoitokeinot eivät ole tehonneet.

On tärkeää ymmärtää, että vaikka monet kotikonstit voivat auttaa hikan lopettamisessa, pitkittynyt hikka voi olla merkki vakavammasta ongelmasta ja siksi on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lasten ja vauvojen hikka: Erityishuomioita

Miksi lapset ja vauvat saavat usein hikkaa?

 •  Vauvojen ruoansulatusjärjestelmä on vielä kehittymässä, mikä voi tehdä heidät alttiimmiksi hikalle, erityisesti syömisen jälkeen.
 • Vauvojen ja lasten hengitys on nopeampaa kuin aikuisilla, mikä voi johtaa lisääntyneeseen ilmaan nielaisemiseen ja siten hikkaan.
 • Vauvoilla voi olla hikkaa jo kohdussa, koska he harjoittelevat hengitystä amnionnesteessa, mikä voi johtaa hikkaan.

Vinkit hikan lopettamiseksi lapsilla ja vauvoilla:

 •  Aseta vauva pystyasentoon syöttämisen jälkeen ja taputtele kevyesti selkään, jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat.
 •  Varmista, että vauvan suu sulkeutuu tiiviisti rintaa tai pullon suuta vasten syötön aikana, jotta ylimääräistä ilmaa ei niellä.
 •  Käytä tuttia, joka voi auttaa vauvaa rauhoittumaan ja lopettamaan hikan.
 •  Vanhemmille lapsille voi auttaa pieni määrä vettä juotuna hitaasti tai makean mehun nauttiminen.

On tärkeää muistaa, että hikka on useimmiten vaaratonta vauvoille ja lapsille, mutta jos hikka on jatkuvaa tai siihen liittyy muita oireita, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Yhteenveto ja lopuksi

Hikka on monille tuttu ja usein harmittomasti ohimenevä vaiva. Tämä opas on käsitellyt erilaisia menetelmiä, niin perinteisiä kuin vähemmän tunnettuja, hikan lopettamiseksi. On tärkeää muistaa, että jokainen ihminen on yksilö, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi on suositeltavaa kokeilla erilaisia keinoja löytääkseen sen, joka sopii parhaiten itselleen. Erityisesti lasten ja vauvojen kohdalla on tärkeää olla varovainen ja seurata heidän vointiaan. Jos hikka jatkuu pitkään tai on erittäin voimakasta, on aina hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Muista, että kehosi on ainutlaatuinen, ja sinulla on valta löytää paras tapa hallita ja lopettaa hikka.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit