24.6 C
Helsinki
Monday, July 22, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Asiantuntijat odottavat äänestysaktiivisuuden kasvavan tämän viikon presidentinvaaleissa

UutisetAsiantuntijat odottavat äänestysaktiivisuuden kasvavan tämän viikon presidentinvaaleissa

Tulevien presidentinvaalien odotetaan kumoavan äänestysaktiivisuuden laskun, johon vaikuttavat tekijät kuten johtavan ehdokkaan puute, kertoo Helsingin Sanomat.

Sami Borg, vaaliasiantuntija Kunnallisen Kehittämissäätiön (KAKS) palveluksessa, totesi Helsingin Sanomille maanantaina: “En yllättyisi, jos näkisimme 75 prosentin äänestysprosentin. Ainakin todennäköisesti puhumme usean prosenttiyksikön noususta verrattuna viime presidentinvaaleihin.”

Vuoden 2018 vaalit merkitsivät ensimmäistä kertaa historiassa, kun alle 70 prosenttia äänioikeutetuista osallistui äänestykseen.

Sami Borg yhdessä Helsingin yliopiston yliopistotutkija Johanna Vuorelman kanssa katsoi äänestysaktiivisuuden laskun johtuvan yllätyselementin puutteesta. Presidentti Sauli Niinistön uudelleenvalinta oli ennalta arvattavissa, sillä hän sai mukavasti yli 60 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella.

Borg huomautti, “Niinistön varma uudelleenvalinta, kuten mielipidetiedustelut osoittivat, vaikutti varmasti äänestysaktiivisuuteen.”

Vuorelma ennusti, että nykyiset mielipidetiedustelut saattavat vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen päinvastaisesti. Tuoreimman Helsingin Sanomien mielipidetiedustelun mukaan Alexander Stubb (Kokoomus) ja Pekka Haavisto (Vihreät) ovat tiukasti kilpailussa, vain kahden prosenttiyksikön erolla kärjessä, Stubbin odotetaan saavan 24 prosenttia ja Haaviston 22 prosenttia äänistä. Jussi Halla-aho (Perussuomalaiset) on noin 10 pistettä kahden kärkiehdokkaan takana.

Vuorelma huomautti, “Koska kilpailu on nyt täysin auki, odotetaan sen kannustavan ihmisiä osallistumaan äänestykseen aktiivisemmin.”

Selkeän kärkiehdokkaan puuttumisen lisäksi Borg ja Vuorelma ehdottivat, että äänestysaktiivisuus saattaisi nousta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelujen viimeaikaisten muutosten vuoksi.

“Valitsemme presidentin haastaviin aikoihin. Olisin hyvin yllättynyt, jos äänestäjät eivät haluaisi ilmaista mielipidettään siitä, kuka heidän mielestään sopisi parhaiten presidentiksi näinä aikoina,” Borg totesi.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on suunniteltu sunnuntaiksi, 28. tammikuuta 2024. Jos yksikään ehdokas ei saa yli 50 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella, toinen kierros järjestetään sunnuntaina, 11. helmikuuta. Suomessa ennakkoäänestysaika päättyy tiistaina, 23. tammikuuta 2024.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit