EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on ilmaissut huolensa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) suunnitteleman laajamittaisen lakon vaikutuksista, joka on määrä toteuttaa alkuvuodesta 2024. Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan tämä toimenpide on vastaus hallituksen ehdottamiin työmarkkinareformeihin ja menoleikkauksiin.
Raportin mukaan keskusjärjestö ja sen jäsenliitot saattavat käynnistää tämän suuren mittakaavan lakon, mahdollisesti helmikuussa, hallituksen politiikkaa vastustaakseen. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei kuitenkaan vahvistanut suunnitelmia, mutta ilmoitti Helsingin Sanomille, että seuraavalla viikolla alkavia lyhyempiä työnseisauksia on suunniteltu, eikä muita toimenpiteitä ole vielä päätetty.
Myöhemmässä haastattelussa Häkämies kuvasi odotettavissa olevaa lakkoa “lähes ennennäkemättömänä toimenpiteenä” merkittävässä mittakaavassa pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallituksen työ- ja sosiaaliturvapolitiikkaa vastaan. Vaikka kyseessä ei olisikaan täysimittainen yleislakko, Häkämies varoitti, että tällainen liikehdintä voisi vakavasti häiritä useita sektoreita, mukaan lukien teollisuutta, satamia ja palveluita koko maassa.
Häkämies epäröi spekuloida mahdollisilla seurauksilla puutteellisten tietojen vuoksi, mutta ehdotti, että suunnitellun toimen laajuus muistuttaa yleislakkoa. Hän toivoi, että raportit eivät olisi täysin tarkkoja, korostaen, miten tuhoisia vaikutuksia näin laajalla lakolla voisi olla Suomen taloudelle.
Häkämiehen mukaan Suomi ei ole valmis kestämään näin laajaa lakkoa, varsinkin ottaen huomioon, että hallituksen ehdotukset pyrkivät sovittamaan maan muiden Pohjoismaiden talouslinjauksiin. Hän käytti esimerkkinä Ruotsia, jossa tällaiset konfliktit ovat harvinaisia ja jossa talous on paremmassa kunnossa.
Häkämies korosti, että SAK:n tavoite näyttää olevan voimakas viesti hallitukselle, että se peruuttaisi politiikkansa. Hän kuitenkin kehui hallituksen päättäväistä kantaa jatkaa suunnitelmiaan vastustuksesta huolimatta.
Hallituksen työmarkkina- ja sosiaaliturvauudistukset ovat herättäneet kritiikkiä ammattiliittojen keskuudessa. Merkittävänä toimenpiteenä hallitus aikoo esitellä helmikuussa lakiesityksen, joka muun muassa rajoittaisi poliittisten lakkojen keston yhteen päivään, aiheuttaen ammattiliittojen vastalauseita.