24.5 C
Helsinki
Monday, July 22, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

6000 kilon ankkuri nostettiin merenpohjasta lähellä vaurioitunutta kaasuputkea

Uutiset6000 kilon ankkuri nostettiin merenpohjasta lähellä vaurioitunutta kaasuputkea

Tiistaina Suomen rajavartiolaitoksen ja Keskusrikospoliisin (KRP) edustajat ilmoittivat, että noin 6 000 kilon ankkuri on nostettu merenpohjasta lähellä vaurioitunutta osaa Balticconnectorista, kaasuputkesta Suomen ja Viron välillä.

KRP:n rikosylikomisario Risto Lohin mukaan ankkuri, joka otettiin kolmen metrin syvästä kuopasta, näyttää merkkejä törmäyksestä putken kanssa.

Näyttää siltä, että ankkuri raahautui merenpohjaa pitkin useiden kilometrien matkan ennen kuin se mahdollisesti osui putkistoon, arvioiden mukaan 1,5–4 metriä leveän jäljen perusteella, joka johtaa vauriokohdalle. Putkilinjan toiselta puolelta on löydetty kapeampi jälki, jonka uskotaan aiheutuneen ankkurin sakkelista.

Lohi totesi eilen lehdistötilaisuudessa, että on mahdollista, että ankkuri irtosi lähellä kaasuputkilinjaa ja että ketju vahingoitti tietokaapelia Suomen ja Viron välillä.

Tutkimuksen pääkohteena on Newnew Polar Bear, Kiinan omistama lastialus, joka käyttää Hongkongin lippua. Sen liikkeet osuvat yhteen vaurion ajan ja paikan kanssa. Sekä datajohto että kaasuputki vahingoittuivat varhain sunnuntaiaamuna 8. lokakuuta.

Tällä hetkellä suomalaiset viranomaiset yrittävät selvittää, vedettiinkö ankkuri tahallisesti merenpohjan yli vai johtuiko se huolimattomuudesta.

Laiva, joka on keskiössä sitä, mitä on kuvailtu sabotaasitutkimukseksi, ei ollut halukas yhteistyöhön viranomaisten kanssa lähtiessään Pietarista. Viranomaiset huomasivat kuitenkin, että alukselta näyttää puuttuvan ankkuri sen keulan vasemmalta puolelta, yksityiskohta, josta YLE mainitsi artikkelissaan edellisenä päivänä.

Lohi korosti, että lainvalvontaviranomaiset eivät voineet käyttää pakkokeinoja alukseen, koska se purjehti Suomen yksinomaisessa talousvyöhykkeessä. Viranomaiset olivat hänen mukaansa valmiudessa ja valmiita toimimaan, mikäli alus saapuisi maan aluevesille.

Aluksen tavoittamiseksi tehtävät yritykset jatkuvat kansainvälisten kumppaneiden, mukaan lukien Kiinan viranomaisten, avulla.

Tiistai-iltana Pami Aalto, kansainvälisten suhteiden professori Tampereen yliopistossa, kertoi YLE:lle, että pelkästään rikosteknisiä menetelmiä käyttämällä ei ehkä pystytä paljastamaan kaikkia putkivaurioihin liittyviä yksityiskohtia. Saattaa olla haastavaa määrittää esimerkiksi, onko aluksella ollut taloudellisia liiketoimia tai yhteydenpitoa viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa muissa maissa.

“Jotta voitaisiin saavuttaa sama varmuuden aste, jonka poliisitutkinta on saavuttanut ankkurin ollessa todennäköinen vahingon aiheuttaja, on tärkeää seurata myös tällaisia johtolankoja,” hän huomautti.

Hänen mukaansa tapauksen ympärillä saattaa olla epävarmuutta ja tuntemattomia tekijöitä pitkään.

Aalto arveli, että kiinalaisella aluksella on todennäköisesti kokenut miehistö, varsinkin kun se purjehtii myös Pohjoisen Jäämeren alueilla. Toisaalta miehistön toiminnan kuvaukset viittaavat kokemattomuuteen. “Monet asiat eivät täsmää tässä,” hän totesi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit