14.2 C
Helsinki
Saturday, June 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomen veroviranomainen havaitsee epäsäännöllisyyksiä kebab- ja pizzaravintoloissa

UutisetSuomen veroviranomainen havaitsee epäsäännöllisyyksiä kebab- ja pizzaravintoloissa

Suomen verohallinnon tarkastajat ovat paljastaneet laajamittaisia taloudellisia väärinkäytöksiä kebab- ja pizzaliikkeissä.

Tiistaina verohallinto ilmoitti, että sen viime keväänä aloitettu tiukka valvontakampanja on paljastanut miljoonia euroja kiertäneitä veroja, ilmoittamattomia myyntituloja ja epäasianmukaisia kirjanpitokäytäntöjä.

Toistaiseksi aloite on käsittänyt 174 verotarkastusta ravintoloissa, mikä on johtanut noin 40 toimijan syytteeseen ja 114 toimijan rikossyytteiden harkintaan. Lisäksi ravintoloille on määrätty maksamaan noin viisi miljoonaa euroa maksamattomia veroja.

Tarja Valsi, verohallinnon apulaisjohtaja, totesi, että tämän aloitteen tulokset ovat linjassa aiempien valvontakampanjoiden tulosten kanssa ravintola-alalla.

Hän selitti tiistain lehdistötiedotteessa, että “Kaikki myynnit on saatettu kirjata kassaan käteismyynteinä, mutta yrityksellä ei ole vastaavaa käteismäärää, jota näiden tietojen perusteella pitäisi olla. Lisäksi olemme kohdanneet tapauksia, joissa käteismyyntejä ei ole ollut lainkaan tai ne puuttuvat kirjanpidosta useiden kuukausien ajalta.”

Tarkastusryhmä paljasti myös tapauksia, joissa laskutetut myynnit tai ruoankuljetuspalveluiden kautta tehdyt myynnit eivät olleet kirjanpidossa, ja tilanteita, joissa maksupääte ei ollut yhdistetty kassakoneeseen.

Valsi huomautti, että yritysten rahavirroissa havaittiin myös epäjohdonmukaisuuksia, erityisesti ilmoitettujen korttimaksujen määrän ja pankkitilin todellisten tapahtumien välillä.

Vaikka valvontatoimet ovat keskittyneet erityisesti Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan ravintoloihin, tarkastuksia on suoritettu laitoksissa ympäri Suomea. Kampanja jatkuu vuoden loppuun asti.

Tiistaina Timo Lappi, Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto (Mara) ry:n toimitusjohtaja, kertoi Helsingin Sanomille, että kampanjan aikana paljastuneet rikkomukset ovat vakavia.

“Verohallinto suorittaa tärkeitä tutkimuksia tästä laiminlyönnistä. Tällaiset yritykset eivät noudata työaikalakeja eivätkä maksa eläke- tai sosiaaliturvamaksujaan. Käytännössä tämä on varastamista sekä valtiolta että työntekijöiltä. Tällaiset yritykset vääristävät myös kilpailua ravintola-alalla,” hän kommentoi.

Mara on arvioinut, että harmaa talous muodostaa noin 8–10 prosenttia ravintola-alan tuloista, mikä tarkoittaa, että valtio menettää verotuloja noin 500 miljoonan euron edestä vuosittain.

“On kriittistä, että meillä on tehokkaat lait ja viranomaiset, jotka käsittelevät näitä ongelmia. Vaikka Verohallinto onkin paljastanut noin viiden miljoonan euron verovajeet, sillä on ehkäisevä vaikutus,” Lappi totesi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit