14.2 C
Helsinki
Tuesday, April 30, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Orpo vastaa huoliin ja kritiikkiin, joita veronkorotukset ja budjettileikkaukset ovat aiheuttaneet

UutisetOrpo vastaa huoliin ja kritiikkiin, joita veronkorotukset ja budjettileikkaukset ovat aiheuttaneet

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (Kok) on puolustanut äskettäin päättyneessä kehysriihessä viimeisteltyä talouden sopeutussuunnitelmaa.

Tiistaina Orpo selitti YLE A-studiossa, että hallitus päätti valita 1,5 prosenttiyksikön korotuksen yleiseen arvonlisäverokantaan, 24,0 prosentista 25,5 prosenttiin, koska se aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa talous- ja työllisyyskasvulle.

“Sen vaikutukset jakautuvat mahdollisimman oikeudenmukaisesti yhteiskunnan eri osiin,” hän väitti julkiselle yleisradioyhtiölle.

Yleinen arvonlisäverokanta koskee tavaroita kuten vaatteita ja bensiiniä. Vaikka elintarvikkeita verotetaan edelleen alennetulla 14,0 prosentin verokannalla, hallitus on päättänyt luokitella suklaan ja makeiset yleisen verokannan alaisiksi terveysvaikutuksiin perustuvan verorakenteen suositusten mukaisesti.

Arvioidaan, että yleisen verokannan korottaminen tuottaa miljardi euroa verotuloja.

Koska hallitus on pidättäytynyt muuttamasta pääomavoittoveroa ja on vain lievästi korottanut suurituloisten verotaakkaa, pääministeriä kyseenalaistettiin katsojien toimesta sopeutustoimenpiteiden jakautumisesta.

“Suomessa ei ole riittävästi pääomaa,” hän vastasi kysymykseen pääomatuloverosta. “Tarvitsemme pääomaa. Haluamme, että pääoma sijoitetaan tänne eikä siirry ulkomaille.”

“Tällä hetkellä suurituloiset maksavat merkittävimmän osan verotuloista, jotka kertyvät yhteiseen kassaan. Meidän on löydettävä tämä tasapaino,” hän jatkoi. “Korotus [suurituloisille] on maltillinen, mutta se tuottaa silti noin 60 miljoonaa euroa.”

Li Andersson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, huomautti tiistaina, että tuloveron korotuksesta kertyvä 60 miljoonaa euroa käytännössä kumoutuu vuoden alussa voimaan tulleen solidaarisuusveron alennuksen myötä, joka leikkaa verotuloja noin 70 miljoonaa euroa.

YLE kysyi tiistaina myös Orpolta päätöksestä poistaa opiskelijat yleisen asumistuen piiristä ja palauttaa opintotuen asumislisä, jonka hallitus arvioi vähentävän kuluja 57 miljoonaa euroa. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on ilmaissut huolensa päätöksen merkittävistä vaikutuksista opiskelijoiden taloudelliseen tilanteeseen.

“Näin se menee,” pääministeri sanoi. “Olemme joutuneet tarkasti tutkimaan kaikki menot kattavasti.”

Hän kehotti myös opiskelijoita olemaan tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä, koska hallitus viimeistelee vielä asumislisän yksityiskohtia. “Se on parannettu aiemmasta,” hän vakuutti.

Helsingin Sanomat toi keskiviikkona esille, että Orpo vakuutti maaliskuussa 2023 kirjoitetussa blogikirjoituksessa, jonka hän oli laatinut yhdessä Kansallisen Kokoomuksen opiskelija- ja nuorisojaoston kanssa, että opiskelijat säilyttäisivät oikeutensa asumistukeen.

“Kansallinen Kokoomus ei suunnittele opiskelijoiden asumistuen poistamista tai opiskelijoiden siirtämistä asumistukijärjestelmän ulkopuolelle. Päinvastoin, opiskelijoiden taloudellinen hyvinvointi tulee ottaa huomioon asumistukea kehitettäessä,” kirjoitus totesi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit